CultuurLevensstijl

Klompen

Houten klompen, in het Nederlands ‘klomp’ genoemd, zijn specifieke houten schoenen die kenmerkend zijn voor Nederland. Nederland is een land dat veel aan landwinning heeft gedaan, met laaggelegen terrein, waar veel grote rivieren doorheen stromen en uiteindelijk in de zee uitmonden. Gecombineerd met het vochtige zeeklimaat met veel regen gedurende het hele jaar, wat resulteert in bijna de helft van het land dat vaak onder water staat, heeft dit geleid tot de creatie van houten klompen.

Houten klompen worden gemaakt van populierenhout. Ze bieden veel gemak: het materiaal is goedkoop, gemakkelijk te produceren en eenvoudig te reinigen. Bovendien bieden ze bescherming tijdens het werk. Boeren stoppen vaak stro in de klompen, niet alleen om warmte te behouden en bevriezing te voorkomen, maar ook voor comfort en duurzaamheid. Er gaat een legende over de koninklijke familie in Nederland waarin werd bepaald dat iedereen die de koning wilde ontmoeten, houten klompen moest dragen.

In Nederland krijgen pasgeboren kinderen vaak een paar kleine houten klompen van hun ouders als symbool van levenslange metgezellen. Ouders laten hun kinderen ook houten klompen dragen, omdat deze helpen om de vorm van de voeten te behouden en de voeten niet onder druk te zetten, wat de groei en ontwikkeling van jongeren bevordert. Houten klompen zijn ook een traditioneel huwelijkscadeau in Nederland. Historisch gezien maakten mannen, bij het doen van een huwelijksaanzoek aan vrouwen, zelf verfijnde houten klompen om aan de vrouw te geven, als een teken van hun bekwaamheid en oprechtheid.

Nederlandse houten klompen worden ingedeeld naar het gebruik op het werk, zoals bestratingsklompen, dijkbouwklompen, veenklompen, ploegklompen, vissersklompen, ijsklompen, enzovoort. Afhankelijk van het dagelijks leven zijn er ook speciale klompen voor formele gelegenheden, weekendklompen, bruidsklompen, enzovoort.

Tegenwoordig dragen nog maar weinig mensen Nederlandse houten klompen. Ze zijn eerder veranderd in ambachtelijke kunstwerken. Voor buitenlanders zijn ze een soort toeristisch souvenir geworden. Ze kunnen ook als decoratie worden gebruikt, zelfs als bloemenvaas.

Tijdens een reis naar Nederland is het houten klompenmuseum ook een must-visit. Het Klompenmuseum bevindt zich in Zaanse Schans, een klein stadje iets meer dan 10 kilometer ten noorden van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. In het museum zijn allerlei soorten klompen te zien, van kleine klompjes die in een luciferdoosje passen tot grote klompen die lijken op een boot waar tientallen mensen in kunnen.

Related Articles

Back to top button