Cultuur

Koningsdag

Op 30 april is Koninginnedag, de Nederlandse Koningsdag, een belangrijk feest voor de Nederlanders. Met rood-wit-blauwe Nederlandse vlaggen, oranje vlaggen die de koninklijke familie vertegenwoordigen, parades en levendige concerten vullen de straten, groot en klein. Bewoners en toeristen lopen heen en weer gekleed in het oranje om de betekenis van het feest te weerspiegelen. Maak je geen zorgen als je geen oranje kleding hebt. Je kunt op straat een oranje opblaasbare kroon kopen. Op deze dag wordt alles wat met oranje te maken heeft gewaardeerd.

Hoe vier je Koningsdag? Ten eerste moet je weten dat iedereen op deze dag oranje kleding draagt, of op zijn minst accessoires met het ontwerp van de Nederlandse vlag. Waarom oranje? Omdat het koninklijk huis van Nederland de achternaam “Oranje” heeft, wat ook de kleur oranje is. Op deze dag verandert de straat van Amsterdam in een oranje carnaval. Nederlanders zeggen dat Queensnight in Den Haag plaatsvindt en Queensday in Amsterdam. Queensnight is de avond voor Queensday, waarop Nederlanders beginnen met feesten en drinken. In Den Haag is er een concert. Op Queensday zelf zijn er festiviteiten op verschillende pleinen in Amsterdam, maar ik heb gehoord dat het in voorgaande jaren nog levendiger was. Tijdens eerdere Queensdays waren er op verschillende pleinen officieel gesponsorde concerten, maar dit jaar heeft de nieuwe burgemeester besloten om geen enkel concert te organiseren vanwege de excessen en dronkenschap tijdens voorgaande Queensdays. Dus dit jaar is er geen grootschalig concert, maar zijn er tijdelijke attracties op de pleinen en is er een zee van oranje mensen op straat. Ook op de grachten is het levendig, waar mensen met hun eigen bootjes feestvieren. Amsterdam op Queensday is echt bruisend! We hebben natuurlijk geen moment van deze levendige dag willen missen. We hebben oranje kleding en accessoires gedragen en deelgenomen aan dit gekke feest.

Op Queensday verkopen veel mensen niet-gebruikte spullen tijdens een grote opruimingsvlooienmarkt. De Blaak-markt in Rotterdam is op die dag een grote rommelmarkt. Op de rommelmarkt wordt van alles verkocht, zoals tweedehands kleding, oude speelgoed, gebruikte elektronische apparaten en nog veel meer! De markt is groot en strekt zich uit langs de tramsporen van Blaak tot aan het centrum van Rotterdam (Buers station).

Related Articles

Back to top button