BestemmingCultuur

Sprookjesachtige Windmolen

Er is een landschap dat stil oprijst aan de horizon, gezien van ver weg, als een sprookjeswereld, een moment dat onvergetelijk is en niet vergeten kan worden, en het land waarop het staat is voorbestemd om niet vergeten te worden: dit is de windmolen, de windmolen van Nederland. Nederland staat ook bekend als het “Windmolenrijk”. De Nederlandse windmolens behoren tot de oudste structuren met draaiende wieken ter wereld en zijn ook de enige gebouwen die volledig zijn opgebouwd uit ijzeren platen. Ze hebben een zeer hoge artistieke waarde. Tegenwoordig worden ze erkend als “Werelderfgoed” door de UNESCO. Hoewel Nederland een modern land is geworden, is het verbazingwekkend dat het zijn oude tradities niet heeft verloren. De windmolens, die symbool staan voor de Nederlandse volkscultuur, draaien nog steeds trouw in alle hoeken van Nederland.

Als je de film “Coco” hebt gezien, zul je zeker een scène herinneren waarin de Aztekenaltaar vol zit met houten windmolens. De houten windmolens dienen om de overledenen een nieuwe reis te laten beginnen. In de lange geschiedenis van Nederland zijn windmolens niet alleen eenvoudige gereedschappen, maar vertegenwoordigen ze ook een cultuur en beschaving, een geest en waarden, een traditie en geloof. Dus wanneer we naar Nederlandse windmolens kijken, moeten we niet alleen naar hun uiterlijke verschijning kijken, maar ook naar de geest en waarden die ze vertegenwoordigen. Maar nu kunnen we alleen genieten van het uitzicht door een bezoek te brengen aan de Windmill Village Conservation Area of het Windmill Museum.

Een van de plekken die het bezoeken waard is, is de Zaanse Schans, gelegen in Amsterdam. Daar vind je authentieke Nederlandse houten huizen en prachtige windmolens, als een openluchtmuseum. Rondom de Zaanse Schans zijn er veel leuke activiteiten, zoals boottochten, fietsverhuur en wandelen op landelijke paden.

Vervoer: De Zaanse Schans ligt dicht bij Amsterdam en je kunt ervoor kiezen om de bus te nemen. Neem buslijn 391 vanaf het Centraal Station van Amsterdam naar de Zaanse Schans. De bus vertrekt elke 15 minuten en de reis duurt ongeveer 40 minuten. Je kunt ook de trein nemen naar het dichtstbijzijnde treinstation, Zaandijk – Zaanse Schans. Neem een lokale trein vanaf het Centraal Station van Amsterdam en je bent binnen 17 minuten op het station. Vanaf daar is het een wandeling van 15 minuten naar de Zaanse Schans. Je kunt ook met de auto of de fiets komen.

Een andere niet te missen plek is Kinderdijk, gelegen ten oosten van Rotterdam in Nederland. Kinderdijk heeft de grootste concentratie windmolens in Nederland, met 19 windmolens die dateren uit de jaren 30 en 40 van de 18e eeuw. Het is ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur om het hele gebied te verkennen. Onderweg kun je veel kleine eendjes en watervogels zien, en de windmolens aan beide zijden zijn prachtig. Ondanks dat het een lange tijd kan duren om alles te zien, zul je niet moe worden.

Vervoer: Vanuit het centrum van Rotterdam kun je de metro nemen en overstappen op buslijn 489, wat ongeveer 50 minuten duurt om Kinderdijk te bereiken. Voor de terugreis kun je de veerboot nemen en langs de Lek-rivier terugkeren naar de buitenwijken van Rotterdam. De veerboot bevindt zich tegenover de ingang van de windmolens en heeft een blauwe vlag voor de waterbus.

Related Articles

Back to top button