Cultuur

Traditionele Nederlandse damesklederdracht

Hoewel Nederland geen nationale traditionele klederdracht heeft, heeft elke regio zijn eigen unieke traditionele kleding. Met uitzondering van plaatsen zoals Volendam en Marken, dragen de meeste mensen tegenwoordig zelden traditionele kleding. Desalniettemin dragen mensen tijdens speciale feestdagen nog steeds graag traditionele kleding ter viering.

De bovenkleding voor vrouwen heeft doorgaans strepen in de kleuren rood en groen (in het noorden van Nederland zijn de bovenkledingstukken voor vrouwen meestal gemaakt van zwarte wollen stof). Daaroverheen dragen ze een strakke tailleband, waarop bloemmotieven zijn geborduurd. Het opvallendst is dat vrouwen witte mutsen dragen, waarbij onder de rand twee grote vlechten tevoorschijn komen die elk over een schouder vallen.

In het centrum van Amsterdam, aan de Herengracht, bevindt zich het Nederlands Klederdrachtmuseum, waar u de geschiedenis van de Nederlandse traditionele klederdracht kunt ontdekken. Tegelijkertijd kunnen bezoekers ook naar de Nederlandse Klederdracht Fotostudio gaan, waar ze gekleed in traditionele Nederlandse kleding foto’s kunnen maken als aandenken. Dit is zeer populair onder toeristen van over de hele wereld.

Related Articles

Back to top button