Vervoer

Reizen in Nederland

Het openbaar vervoer tussen steden in Nederland wordt voornamelijk verzorgd door treinen, terwijl het stadsvervoer een diversiteit aan mogelijkheden biedt, waaronder de metro (metro), bussen (bus), lightrailtrams (tram) en veerboten (Veerdienst). Alle eerder genoemde vervoermiddelen accepteren betalingen met de OV-chipkaart van Nederland, die verkrijgbaar is voor €6,5 en beschikbaar is in zowel anonieme als persoonlijke varianten, waarbij beide kunnen worden opgewaardeerd. Als u geen OV-chipkaart wilt kopen, kunt u ook direct een enkele reis ticket kopen, maar de tarieven voor een enkele reis met de bus, trein of metro zijn relatief hoger, ongeveer €3.

Photo by Chris Yang on Unsplash

Het tariefsysteem voor het gebruik van de OV-chipkaart in het openbaar vervoer is gebaseerd op de afgelegde afstand. Bij het instappen of inchecken wordt eerst €4 afgeschreven, en bij het uitstappen of uitchecken wordt opnieuw ingecheckt. Op basis van de werkelijke afgelegde afstand wordt het te veel betaalde gecorrigeerd of ontbrekende aangevuld. Deze opzet lijkt te zijn ontworpen om fraude te voorkomen. Voor informatie over het openbaar vervoer en dienstregelingen kunt u de website 9292.nl raadplegen. Deze website biedt handige routeplanning en is gebruiksvriendelijker dan de routeplanning van Google Maps.

Hoewel er veel vervoersmiddelen zijn, verplaatsen de meeste Nederlanders zich in de stad nog steeds per fiets. Nederland staat bekend als het “fietsenkoningkrijk”! In Nederland kunnen fietsers en voetgangers vrijelijk bewegen, met speciale verkeerslichten en fietspaden voor fietsers. Auto’s mogen deze niet betreden, en fietsers en voetgangers hebben voorrang op de weg. Wanneer je de weg oversteekt, stoppen automobilisten automatisch als ze zien dat je wilt oversteken, zelfs als je nog niet bij hen in de buurt bent. Het klinkt misschien ongelooflijk!

Photo by bruce mars on Unsplash

In Nederland hebben alle vervoersmiddelen een dienstregeling, en ze vertrekken volgens deze dienstregeling. De laatste vertrekken zijn meestal rond 22.00 uur. Maar bussen zijn een beetje anders. Er is een soort bus genaamd de “BOB,” die ‘s nachts rijdt na de laatste vertrektijden, hoewel deze niet elke dag beschikbaar is en minder haltes heeft. Kortom, het is belangrijk om op de tijd te letten en niet op het daglicht te vertrouwen, want in de zomer kan het pas rond 22.00 uur of zelfs 23.00 uur donker worden!

Photo by Sam Dan Truong on Unsplash

Hier zijn enkele tips voor treinreizen! Als je langdurig in Nederland verblijft, overweeg dan een treinabonnement te kopen voor 40% korting en je kunt ook drie vrienden meenemen om van dezelfde korting te profiteren. Let op: het treinabonnement wordt automatisch verlengd, dus bel voor vertrek om de automatische verlenging te annuleren op het nummer 0031307515250. Daarnaast biedt de Nederlandse spoorwegen regelmatig samenwerkingen met grote winkels of supermarkten voor dagkaarten (dagkaart), zoals HEMA, Blokker, Albert Heijn, enz. Een dagkaart geeft je de mogelijkheid om een hele dag onbeperkt met de trein te reizen, de prijs varieert meestal tussen 12,99 euro en 17 euro, afhankelijk van de lopende actie. Let op de geldigheidsduur van de dagkaart en zorg ervoor dat je de kaart stempelt voordat je instapt. Anders kan dit als een poging tot ontduiking worden beschouwd en beboet worden (kan de kaart worden hergebruikt zonder stempel tot de vervaldatum?). Hetzelfde geldt voor het kopen van treinkaartjes via de automaat, sommige kaartjes zijn alleen op de dag van aankoop geldig, andere hebben geen beperkingen qua datum.

Related Articles

Back to top button